basisoliën


BASIS- of DRAGER OLIËN


Basis oliën, ook wel drager oliën genoemd, zijn vette, plantaardige oliën. Ze vertonen veel overeenkomst met het huidvet en houden bij regelmatig gebruik de huid soepel en beschermen deze tegen uitdrogen. 
Plantenoliën dienen vaak als basis voor huid- en massage oliën, eveneens worden ze veel in huidverzorgende cosmetica toegepast en zijn daarin vaak belangrijke ingrediënten. 
Etherische oliën lossen zeer goed op in vette oliën, daarom zijn deze onmisbaar in de aromatherapie.

Van belang is dat de olie koud wordt geperst, hierdoor blijven alle belangrijke stoffen behouden die door andere bewerkingsmethoden verloren gaan. 
Een goede kwaliteit olie ondersteunt de werking van essentiële oliën, werkt verzachtend en stimuleert de natuurlijke huidfuncties. 
Niet alle oliën verdragen hoge temperaturen daarom is het bij het zelf maken van huidverzorging van belang ervoor te zorgen dat de gebruikte oliën niet te hoog verhit worden. 
Hoe hoger het oliezuur gehalte hoe sterker de olie verhit kan worden, een paar voorbeelden:

Abrikozenpitolie niet boven 65° C.
Amandelolie niet boven 70° C.
Andiroba olie niet boven 60° C.
Argan olie niet boven 60° C.
Avocado olie kan verhit worden
Babassu niet boven 40°
Bernagie olie niet verwarmen
Cocosolie verdraagt hoge temperaturen
Distelolie niet boven 65° C.
Hazelnootolie kan verhit worden
Hennepolie verdraagt geen hitte
Jojoba olie verdraagt zeer hoge temperaturen.
Kukuinootolie niet verwarmen
Kiwizaadolie niet verwarmen
Lijnzaadolie niet verhitten
Macadamia olie verdraagt hoge temperaturen
Mangoboter niet boven 60° C.
Olijfolie verdraagt hoge temperaturen
Perzikpitolie niet boven 70° C.
Pinda olie kan goed verhit worden
Pompelmoes pitten olie niet verwarmen
Rozenbottelolie niet verwarmen
Sheabutter niet boven 60° C.
Teunisbloemolie niet verwarmen
Walnootolie niet boven 70° C.


Grofweg laten vette plantenoliën zich in drie categorieën indelen: t.w. drogend - halfdrogend en niet drogend. 
Hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren is (bijv. linolzuur of linolenzuur), des te sneller droogt (verharst) de olie als deze aan de lucht wordt blootgestelt. 
Uit deze eigenschap laat zich het gebruik bij diverse huidtypen afleiden. 
Voor een droge, rijpere huid zijn nietdrogende en halfdrogende oliën heel geschikt, bij een vette huid kunnen het beste drogende en bij een gemengde huid halfdrogende oliën worden gebruikt.

drogende olie meer dan 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
halfdrogende olie tussen 20 en 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
nietdrogende olie minder dan 20% meervoudig onverzadigde vetzuren

Maceraten behoren ook tot de basis oliën. Deze worden verkregen door plantendelen bijv. bladeren, wortels of bloemen enige tijd in Zonnebloemolie, Sesamolie of Olijfolie te weken. 
Een maceraat bevat ongeveer 10% van de in vet oplosbare stoffen van de plant








copyright  Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden



            

 

© 2000-2015  Anthemis aromatherapie.  Alle prijzen op deze site zijn vermeld in euro, inclusief  BTW en exclusief verzendkosten. 
De informatie op de site  is onder voorbehoud, hierbij inbegrepen de prijzen en specificaties van producten. 
Alle genoemde handelsmerken zijn eigendom van de desbetreffende fabrikant.
Afbeeldingen worden slechts ter illustratie gebruikt en kunnen afwijken van de getoonde producten.